De laatste chauffeur

on 14 March 2015

Via de website weer in contact gekomen met Henk en Gerrie Brinkman.  Gerrie heeft vanaf 1958 voor mijn moeder in Gorssel als huishoudster gewerkt en Henk vanaf 1963 als laatste chauffeur van mijn grootvader.  Zij hebben als gezin met twee kinderen gewoond op Spijkerbosch tot 1969.  In dat jaar verhuisden zij naar de Volkshogeschool Overcinge op het gelijknamige landgoed.  Henk heeft nog steeds het uniform met koperen knopen dat hij droeg als chauffeur.  Zijn taak bestond uit mijn grootvader naar allerlei visites in de buurt te brengen zoals op de woensdagmiddag naar de soos in Joppe.  Na de dood van mijn grootvader is hij komen werken voor mijn vader.  Henk Brinkman, zelf afkomstig van een boerderij in Bathmen, werd toen aan het werk gezet op de boerderij die mijn vader in die tijd heeft opgezet op Spijkerbosch.   Dat kon hij doen omdat er grond vrij kwam om te exploiteren.  De pachter Jan Kamperman was in 1964 al gestopt met boeren en gaan werken als sterrenkundige op de Volkshogeschool Overcinge, in 1965 verliet het gezin Spijkerbosch.  Ook de pachter Johan Nahuis stopte rond deze tijd.  Henk heeft veel herinneringen aan het hooien op De Rozandse Waard een stuk van 44 hectare dat mijn vader via zijn moeder’s kant in bezit had gekregen.   Eef