Een na-zomeridylle

on 02 April 2015

Op 10 september 2014 tufden we met auto en aanhanger vol kookattributen en houtkachel richting Landgoed Spijkerbosch waar we van harte welkom zijn bij de Familie Van Limburg Stirum.  Vroeger woonde een van De Dames van het Goede Eten in het vlakbij gelegen buurtschap Eikelhof en kwamen de wederzijdse families met enige regelmaat bij elkaar op bezoek.  Sweet memories, mede daarom de wens om een keer op ‘Spiekerbos’ te kunnen koken met een gezelschap.  Met al die prachtige plekjes en doorkijkjes op het landgoed was het van te voren niet eenvoudig om de mooiste (en oké, meest praktische) plek te kiezen om de mobiele keuken en de lange tafels buiten uit te klappen.  Uiteindelijk strijken we dichtbij de moestuin en de hoog- en laagstamfruitbomen neer met uitzicht op het witte landhuis.  Het is een zwoele, vriendelijke avond en gelukkig is uitwijken naar binnen geenszins nodig.  De gasten zijn zonder uitzondering zeer onder de indruk van de omgeving en de sfeer van Spijkerbosch.

Ons verzoek aan de familie om op Spijkerbosch te mogen komen koken was niet alleen zozeer ingegeven door de eerder genoemde ‘sweet memories’ of de geschiedenis van het landgoed, als wel door de hobby van de heer des huizes; namelijk het kweken van ‘vergeten’ oftewel zeldzame fruitsoorten.  Achter het landhuis staan bijzondere appelrassen samen met diverse perenrassen (de Juttepeer!) keurig in het gelid langs het pad van de goed gevulde moestuin en in de boomgaard.  Alwetende verteller en ‘historicus’ Eef houdt een aanstekelijk verhaal met als kern dat het kweken van de bijzondere soorten een lange adem, vakmanschap en de juiste contacten vergt.  Het gezelschap, dat toevallig deze avond alleen uit dames bestaat, geniet!  Niet alleen appel-, (kwee)peren- maar ook pruimenbomen met takken vol met de bekendere maar oh zo zalige Anna Spath’s staan in het avondlicht te pronken met hun vruchten.  In een vaas op tafel de dieprode dahlia’s uit de moestuin, als appetizer serveren we twee heerlijke artisjokken die we even daarvoor zelf hebben losgeknipt van de plant in de tuin en nu en dan snoepen we een zoet tomaatje uit de kas.  De in de buitenlucht zelfbereide gerechten, met in de hoofdrol natuurlijk appel en peer, worden met smaak gegeten en enthousiast wordt het glas geheven. Proost…, op een ware na-zomeridylle!  Met onze dank aan de familie van Limburg Stirum!  De Dames van het Goede Eten:  Jet Nieboer en Jentien Brinkhuis.

Ook een keer meekoken op een bijzondere buitenlocatie: zie www.hetgoede-eten.nl voor het programma!