29.12.2015

Artikel voor Tijdschrift 71 van 't Olster Erfgoed

door Gerhard Aberson -   http://www.olstererfgoed.nl/

De straat met een lastige naam in Olst is zonder twijfel de Kornet van Limburg Stirumstraat, het wordt op verschillende wijzen geschreven. Deze straat loopt via ongeveer de noordelijke afrit van de provinciale weg N337 (‘de Dijk’) en de Meente naar de t-splitsing met de Aaldert Geertsstraat in het centrum van het dorp Olst.

more
06.09.2015

door Rende van de Kamp

De eerste keer dat ik op Spijkerbosch kwam was waarschijnlijk in 1973. Ik zat toen in de brugklas van de Christelijke Scholengemeenschap Revius in Deventer. Ik was afkomstig van het Geert Grote College in dezelfde stad, waar ik ook al in de brugklas zat. Eén van mijn nieuwe klasgenoten was Eef van Limburg Stirum. Ik weet niet meer of het meteen al na de grote vakantie was, dat ik met hem meefietste of dat het in het jaar daarop was. 

more
23.05.2015

Deze mooie foto van Spijkerbosch uit 1935 kenden we nog niet.  Wat een weelde aan Hortensia's op het voorplein.  Ze lijken toch eerder bolvormig.  Anders dan de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ die nu om het huis staan in bakken.  Ok is te zien dat in tegenstelling tot de periode ervoor de raamomlijstingen nu licht geschilderd zijn in plaats van donker.  Dat geeft het huis een veel vriendelijker aanzicht.  De foto is toegezonden door dhr. De Jong sr. uit  Stad aan 't Haringvliet

21.05.2015

door Jan Hartkamp - Eikelhof

Het was in de jaren ’70 dat we vanuit de stad in het dorp Wesepe kwamen wonen.  Door onze hond, een Drentsche Patrijshond, was ik sterk in de jacht geïnteresseerd en had een jachtcursus gevolgd.  In contact met Jan Twellaar bleek dat het mogelijk was als drijver mee te gaan op de jachtpartijen op landgoed Boxbergen.  Wat heb ik genoten van alle belevenissen in de bossen bij dit jachtgebeuren.  Jachtmeester was graaf Jan die alles perfect onder controle had en steeds met forse stem zijn enthousiaste jachthond tot de orde moest roepen.  De praktische zaken werden geregeld door ‘Bats’ Timmer Arends met zijn assistenten Jans (Jantie) Berendijk en Jan Twellaar.  Na een rustpauze was het steevast Bats’ rustige stem:  “Keerl’s wie goat !”  

more
13.05.2015

De heer De Jong sr. heeft deze prachtige foto uit 1935 gestuurd.  Hier zie je de dienstboden op de stoep van Spijkerbosch zitten.  Links achter zit zijn moeder;  Catherina Wimke Vaupell, samen met de tuinman en de chauffeur.  Wie de andere twee dames zijn weten we niet.  Zijn moeder heeft in 1935 gewerkt als dienstbode en later mogelijk ook als kindermeisje.

08.05.2015
Een leuke reactie ontvangen van Marion Spijkerbosch.  Ze ging vroeger vaak met haar vader wandelen op Spijkerbosch.  Haar vader vertelde dat er een verbondenheid is met hun familienaam en de buitenplaats Spijkerbosch.  Hoe is niet meer precies te achterhalen.  Toch heel bijzonder om zo'n bericht helemaal uit Zweden te ontvangen.  Dank daarvoor.

 

07.05.2015

De zolder van Spijkerbosch oefent op fotografen toch een grote aantrekkingskracht uit getuige deze foto van Hein Hendrikx van de Deventer Fotokring.